Руски витезови на фестивалу витештва у Деспотовцу


   04.09.2015.године

У периоду од 25. до 27. августа 2015.године у Деспотовцу је одржан Први међународни фестивал витештва "Just Out", у подножју зидина средњевековног Манастира Манасија (XV век), а у част Деспота Стефана Лазаревића по коме је Деспотовац и добио име.

Фестивал је организован под покровитељством председника Републике Србије Томислава Николића, који је манифестацију и отворио поздрављајући госте поруком да српски логос са тог места већ шест векова одзвања у свим својим значењима и да Срби треба да се сабирају, сакупљају, сарађују, разговарају, напредују заједно.

Отварању Међународног фестивала витештва присуствовали су и председник Републике Српске Милорад Додик, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, министар одбране Братислав Гашић, представници дипломатског кора, Народне Скупштине Србије, као и више од три хиљаде посетилаца.

У оригиналној одежди витезова, многи и у борбеним оклопима тешким и до 40 килограма, борилиштем су прошетали витезови из Русије, Чешке, Француске, Бугарске, Хрватске, Кине, Мађарске, Републике Српске, Словеније, Украјине, Румуније и Србије.

Током тродневног фестивала организован је витешки турнир у коме су снаге одмеравали витезови 12 земаља света, док су специјални гости турнира били монаси манастира Шао Лин.

Удружење српско-руског пријатељства "Ресава" Милива Деспотовац је све време Фестивала било уз представнике Русије - витезове из "Руске Дружине" (Санкт Петербург) и "Ратоборци" (Москва), којима је организовала и екскурзију знаменитостима ресавског краја. Посетили су водопад "Велики бук", Ресавску пећину и Парк макета.
"Такође, по граду смо поставили плакате са ликом Владимира Путина и текстом "Чувар православља", а у част гостију из Русије." - истакао је председник Удружења Слободан Стојановић.

Наступе руских витезова у ревијалном делу, а нарочито у борбама, публика је увек громогласно поздрављала.

Интересантан детаљ је био када се водила борба комбинованих тимова: Румуније и Француске на једној страни, а Србије и Русије на другој. Посетиоци су одушевљено поздравили победу српско-руског тима, а они су загрљени отпоздравили публици узвицима: "Живела Србија", "Живела Русија" и "Косово је Србија".

За руске витезове ово је прва посета Србији и, не скривајући задовољство пријемом, организацијом и пажњом која им је посвећена, обећали долазак и на наредне турнире.

 

Српски језик
Русский     -     Српски


ВИДЕО ГАЛЕРИЈА


НОВИНСКИ ЧЛАНЦИ


ДОНАЦИЈЕ


ПОСТАНИТЕ ЧЛАН



ИНФОРМАЦИЈА


1.септембра 2014.године почела са радом Канцеларија Удружења.

Контактирајте нас



Амбасада Русије у Београду

Амбасада Србије у Москви

Општина Деспотовац