Пројекат "Уралско-Балканска уметничка експедиција" из Јекатеринбурга у посети Деспотовцу


   31.10.2019.године

          У оквиру међународне сарадње у просвети и култури 19.10.2019.  године Удружење српско-руског пријатељства “Ресава” и Основна школа “Деспот Стефан Високи” из Деспотовца били су домаћини делегацији из Русије. Суорганизатор догађаја било је Удружење сународника и пријатеља Русије "Свет" Крагујевац.

          Гости из Русије: Свердловска регионална јавна организација ратних инвалида и ветерана "Арсенал" (председник Јевгениј Мишунин) у оквиру пројекта "Уралско-Балканска уметничка експедиција" из Јекатеринбурга спровели су низ манифистација:

-  такмичење из руског језика и књижевности за ученике школа у коме су учествовала деца из ОШ “Деспот Стефан Високи” из Деспотовца и ОШ “Ђура Јакшић" из Плажана,
-  маjсторски час уралске примењене уметности  Светлане Паришеве,
-  маjсторски час сликарства Леонида Баранова,
-  концерт - мајсторски час Jевгенија Бунтова "Музичке антике Урала" (упознавање са старим руским народним инструментима и народном музиком) и певачице, професорке Уралског Државног Педагогског универзитета Олге Плеханове.

          Посетиоци су са великим задовољством учествовали у манифистацијама, добили су дипломе учесника и на крају заједно са гостима певали српску песму и фотографисали се.

          Такође, током посете гости из Русије су одали пошту борцима Црвене армије, који су погинули током Другог Светског рата приликом ослобађања Србије од фашизма, у меморијалном комплексу у Јагодини и упознали су Златомира Лазића који прикупља податке о погинулим црвеноармејцима и ради на пројекту "Меморијали Црвене армије на простору Југославије". Посетили су и Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини и манастир Манасију из 15. века код Деспотовца.

          Домаћини су се захвалили гостима на посети Деспотовцу и надају се будућој сарадњи!

Српски језик
Русский     -     Српски


ВИДЕО ГАЛЕРИЈА


НОВИНСКИ ЧЛАНЦИ


ДОНАЦИЈЕ


ПОСТАНИТЕ ЧЛАН



ИНФОРМАЦИЈА


1.септембра 2014.године почела са радом Канцеларија Удружења.

Контактирајте нас



Амбасада Русије у Београду

Амбасада Србије у Москви

Општина Деспотовац