Делегација Тамбовског државног универзитета Державина (Русија) у посети Деспотовцу


   31.10.2021.године

У суботу, 30.10.2021. године,  званична делегација Тамбовског државног универзитета Державина из Русије (ТГУ) у саставу: шеф делегације – Безукладова Ирина Јуревна - директорка одељења за међународне односе ТГУ; Худјаков Сергеј Сергејевич – декан Филолошког и новинарског факултета ТГУ; Скрипникова Јелена Владимировна – директорка Института природних наука ТГУ; Жуковска Наталија Јуревна – заменик декана у научном раду Факултета за историју, светску политику и социологију ТГУ, као и Велибор Стевић – академик Српске Краљевске Академије Иновационих Наука (Београд) посетила је Деспотовац.

Основна школа „Деспот Стефан Високи“ Деспотовац дочекала је делегацију са великим задовољством. Током посете гости су обишли школу и на одржаном састанку изразили жељу да помогну у дизајну кабинета за руски језик и обезбеђивању књига на руском језику у оквиру Уговора о заједничкој сарадњи између школе и ТГУ, потписаног у децембру 2020. године.

Директор школе Новица Богдановић прихватио је предлог делегације о понуђеној помоћи у вези кабинета за руски језик и сагласио се у име школе за наставак заједничке сарадње у области образовања и културе. На крају састанка размењени су поклони.

Након тога делегација из Русије обишла је манастир Манасију и Миливску клисуру са црквом Огњене Марије где је 1380/81. године написана 8. Повеља кнеза Лазара о даровању земље на Косову руском манастиру Св.Пантелејму на Светој Гори.

На крају посете Деспотовцу званичници из Тамбова су изразили жељу за наставак започете сарадње и захвалили се на топлој добродошлици огранизаторима ове посете: ОШ „Деспот Стефан Високи“ (Томици Симићу, Новици Богдановићу и другима радницима школе, који су омогућили посету), Слободану Стојановићу – председнику Удружења српско-руског пријатељства „Ресава“, свим члановима Удружења који су учествовали у дочеку гостију, и академику Велибору Стевићу, без којих би била немогућа ова посета.

Српски језик
Русский     -     Српски


ВИДЕО ГАЛЕРИЈА


НОВИНСКИ ЧЛАНЦИ


ДОНАЦИЈЕ


ПОСТАНИТЕ ЧЛАН



ИНФОРМАЦИЈА


1.септембра 2014.године почела са радом Канцеларија Удружења.

Контактирајте нас



Амбасада Русије у Београду

Амбасада Србије у Москви

Општина Деспотовац