Међународни округли сто «Сарадња образовних и научних организација Русије, Србије и Републике Српске (Босна и Херцеговина) у савременом добу».


   11.03.2022.године

10. марта 2022. године Удружење српско-руског пријатељства «Ресава» учествовало је у Међународном округлом столу «Сарадња образовних и научних организација Русије, Србије и Републике Српске (Босна и Херцеговина) у савременом добу», који је организовао Тамбовски Државни Универзитет Державина онлајн преко ZOOM-a.

Учесници из Србије и Републике Српске:
1. Професор др Велибор Стевић – члан Српске Краљевске Академије Иновационих наука.
2. Професор др Винко Перић – члан Српске Краљевске Академије Иновационих наука.
3. Професор др Јозефина Беке-Тривунац, Алфа БК Универзитет.
4. Драган Вујичић -  политиколог, новинар листа „Вечерње новости“.
5. Слободан Стојановић – председник Удружења српско-руског пријатељства „Ресава“ (Деспотовац, Србија).
6. Новица Богдановић – директор ОШ „Деспот Стефан Високи" ( Деспотовац, Србија).
7. Томица Симић - члан Удружења српско-руског пријатељства „Ресава“, професор историје (Деспотовац, Србија).
8. Светлана Стојановић – члан Удружења српско-руског пријатељства „Ресава“ (Деспотовац, Србија).

Учесници са руске стране:
1. Безукладова Ирина Јуријевна - директор Одељења за међународне односе ТДУ Державина, доктор филолошких наука, професор.
2. Мизис Ирина Јуријевна - шеф Одељења за међународно образовање Одељења за међународне односе ТДУ Державина.
3. Зусман Јуриј Андрејевич - заменик директора Одељења за међународне односе, ТДУ Державина, кандидат педагошких наука, доцент.
4. Жуковскаја Наталија Јуријевна - заменик декана за науку и међународне односе Факултета за историју, светску политику и социологију, кандидат историјских наука, доцент.
5. Отац Виталиј Шчербаков - проректор Тамбовске богословије.
6. Хомутинкин Сергеј Вјачеславович - доцент Катедре за међународне односе и политичке науке ТДУ Державина, кандидат историјских наука.
7. Галцинов Дмитриј Генадијевич - заменик начелника администрације града Котовска.

          Округли сто је почео минутом ћутања у знак сећања на ректора ТДУ Стромова Владимира Јурјевића, који је  преминуо претходне ноћи, 10. марта 2022. године.
          Након тога учесници са српске стране су изнели речи подршке руском народу у вези са војном операцијом у Украјини. Професор Велибор Стевић рекао следеће: "У мојој Србији за овај рат кажу овако: "Запад поново хвата своју златну рибицу у крви Словена". У савременом свету међународне политике већ је чврсто успостављен неонацистички карактер новог проамеричког режима у Украјини. После 2014. године, уз подршку Запада, Партија слободе и "Десни сектор" су брзо створили наоружане неонацистичке јединице које сада служе као Национална гарда Украјине. Нико из најбоље намере неће у својој земљи да направи чак 16 биолошких лабораторија са опасним патогенима, знајући да су намењене за употребу против суседне државе. Истовремено, ове биолошке лабораторије се 100 одсто финансирају из војног буџета САД. Сви ови подаци били су јавно доступни до 25. фебруара у 02:00 сата по америчком времену."
     Председник Удружења Слободан Стојановић рекао је да су чланови Удружења у знак подршке Русији по Деспотовцу окачили плакате «Срби и Руси браћа заувек. СЕРБЫ И РУССКИЕ – БРАТЬЯ НАВЕК». Осим тога, чланови Удружења су учествовали на митингу који је дан раније одржан у Београду под истим слоганом.
     Поред тога, Слободан Стојановић и Томица Симић говорили су о томе да ће се сарадња Удружења и ОШ „Деспот Стефан Високи“ са Тамбовским Државним Универзитетом наставити у оквиру споразума који су обе стране потписале 2020. године и да ће планирани пројекти у области културе, историје у вези са Повељом кнеза Лазара из 14. века, потписаним у Миливи, као и пројекти везани за Други светски рат, бити реализовани.
     Током округлог стола, сви учесници  изразили су спремност за наставак сарадње у области културе и образовања, упркос недавним догађајима и потешкоћама у вези са авио саобраћајем, због којих је делегација ТДУ морала да одложи планирани долазак у Србију у априлу 2022. године.

Вест од догађају на сајту ТДУ

Српски језик
Русский     -     Српски


ВИДЕО ГАЛЕРИЈА


НОВИНСКИ ЧЛАНЦИ


ДОНАЦИЈЕ


ПОСТАНИТЕ ЧЛАНИНФОРМАЦИЈА


1.септембра 2014.године почела са радом Канцеларија Удружења.

Контактирајте насАмбасада Русије у Београду

Амбасада Србије у Москви

Општина Деспотовац

TВ Ресава