Руско-српски телемост „Руске и српске музичке народне традиције“


   14.03.2023.године

          Тамбовски државни универзитет Державина ( даље – ТДУ) у оквиру споразума о сарадњи организовао је руско-српски телемост „Српске и руске музичке народне традиције“ који је је одржан 14. марта 2023.године преко ZOOM-a.

Са српске стране учествовали су ученици 5., 6., и 8. разреда ОШ „Деспот Стефан Високи“ и наставник руског језика исте школе, уједно и члан Српско-руског удружења „Ресава“, Светлана Стојановић.

Ученици специјализованих разреда и студенти Факултета културе и уметности ТДУ, ученици ОШ „Избердејевскаја“ (Тамбовска област) испричали су о карактеристикама руске народне песме и плеса, старинском празнику „Масленица“.

Ученици ОШ „Деспот Стефан Високи“ Деспотовац испричали су о празнику „Свети Сава”, о музичким народним традицијама Србије, показали су како се игра српско коло и певали су изворну народну песму „На ливади под јасеном“.

На крају телемоста српски ученици су учествовали у радионици руске игре „Жубор“. Деца са обе стране била су одушевљена традицијацима друге стране.

Одржана телеконференција промовише развој међукултурног дијалога и упознавање руских и српских ученика са музичком традицијом двеју држава.
 

Српски језик
Русский     -     Српски


ВИДЕО ГАЛЕРИЈА


НОВИНСКИ ЧЛАНЦИ


ДОНАЦИЈЕ


ПОСТАНИТЕ ЧЛАН



ИНФОРМАЦИЈА


1.септембра 2014.године почела са радом Канцеларија Удружења.

Контактирајте нас



Амбасада Русије у Београду

Амбасада Србије у Москви

Општина Деспотовац