Посета руских уметника и иконописаца Деспотовцу, учешће на ликовној колонији и изложби „Миливска клисура 2023“


   17.06.2023.године

Од 7. до 17. јуна 2023. године, у оквиру споразума о заједничкој сарадњи, четири руска уметника била су гости Удружења српско-руског пријатељства „Ресава“ и Општине Деспотовац: Михајил Никољски – професор, доктор педагошких наука, директор Дечје уметничке школе број 2 примењене и декоративне уметности имена В.Д. Поленов, Тамбов; Михајил Воропајев (Тамбов); Елена Златковић (Минск и Београд) и Елена Дробенкова (Москва и Београд).

Током боравка у Деспотовцу, ликовни уметници и иконописци су насликали по једно дело. У току сликања радова, руски гости су се упознали са домаћим уметницима са којима су учествовали на ликовној колонији „Миливска клисура 2023“. На крају ликовне колоније Удружење српско-руског пријатељства „Ресава“ заједно са Општином Деспотовац у Центру за културу „Свети Стефан, Деспот спрски“ организовало је изложбу слика и икона уметника Србије и Русије, коме су присуствовали председник Општине Деспотовац, први секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији Наталија Клишћенкова, директорка Центру за културу, уметници из Деспотовца, руски гости, чланови хора и Удружења.

Руски уметници су током боравка у Деспотовцу посетили локалне туристичке: водопад Велики бук са извором Врело, Ресавску пећину, Миливску клисуру са црквом Огњене Марије, манастир Манасију, Парк макета, манастир Раваницу, гробље "Црвеноармејаца" у Јагодини, који су се борили и погинули на територији Поморавског округа током Другог светског рата.

На прославу Дана општине Деспотовца позвани су и руски гости.

Руси су из Деспотовца отишли са лепим утисцима, захвални на топлој добродошлици и са обећањем да ће се вратити.

Српски језик
Русский     -     Српски


ВИДЕО ГАЛЕРИЈА


НОВИНСКИ ЧЛАНЦИ


ДОНАЦИЈЕ


ПОСТАНИТЕ ЧЛАН



ИНФОРМАЦИЈА


1.септембра 2014.године почела са радом Канцеларија Удружења.

Контактирајте нас



Амбасада Русије у Београду

Амбасада Србије у Москви

Општина Деспотовац